Routes

Tijdens de Oer-IJ Expeditie kunnen wandelaars kiezen uit maar liefst zes verschillende routes: 10 km, 16 km, 21 km, 26 km, 28 km en 33 km. Alle zes de routes bestaan uit een echte ontdekkingswandeltocht. Op iedere route zijn veel restanten te zien van het oude Oer-IJ en in het bijzonder de militaire geschiedenis in dit gebied. 

De routes starten allemaal bij het Huis van Hilde en finishen hier ook tevens allemaal. 

Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.

Let op: Het meenemen van (huis)dieren en voorwerpen zoals kinderwagens, spandoeken, enzovoort is niet toegestaan. Honden op het parcours zijn enkel aangelijnd toegestaan en niet in de binnenlocaties.

10 km – Festung Roma
Een echte route voor gezinnen met jonge kinderen, dwars door de duinen en bossen van Castricum. Langs de route zie je sporen van tankwallen, bunkers en het opengehouden schootsveld van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kom je meer te weten over het oorlogsverleden van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch.

16 km – Napoleons Slag bij Castricum
Deze 16 km route gaat dwars door de Castricummerpolder, het mondingsgebied van het Oer-IJ. Langs deze route wordt de Slag bij Castricum uit 1799 tot leven gebracht, compleet met een kampement, gevechten en een kanon. En wie weet kom je langs deze route wel een verdwaalde Viking tegen. 

21 km – Middeleeuws strijdtoneel
Tijdens deze route kom je langs het verdwenen kasteel Oud Haerlem en Park Assumburg, hier stond al in de 13e eeuw een kasteel. Assumburg heeft historische stijltuinen, waar je gerust een kijkje mag nemen. Deze route gaat door veel mooie natuurgebieden. Langs de route wordt het Middeleeuws strijdtoneel tot leven gewekt, zoals de opstand van het Kaas- en Broodvolk en de Hoekse en Kabeljauwse twisten (1350 – 1352) en als Willem IV kinderloos sterft op de slagveld in zijn strijd tegen de Friezen doen de edellieden Van Egmont en Heemskerk hier een greep naar de macht.

26 km – Vijftienhonderd jaar strijd
Deze succesvolle route voert zowel door de polders bij Uitgeest als duinen bij Castricum. De route toont de sporen van vijftienhonderd jaar strijd in het Oer-IJ-gebied. Na afloop hebben de Vikingen, de middeleeuwen, de slag bij Castricum (1799) en de Tweede Wereldoorlog en onuitwisbare indruk achtergelaten. Tijdens de slag bij Castricum vielen de Britse en Russische legers de Franse bezetter in Nederland aan. De aanval mislukte, maar ging ten koste van 15.000 soldatenlevens.

28 km – Strijd in Duin en Polder
De 28 kilometer lange route met als titel Strijd in Duin- en Polder krijgt net als de 33 km lange route een extra lus door het duingebied van het PWN. De deelnemers wandelen over de mooie Kruisberg. Naast duin en polder voert de route ook door het sfeervolle Uitgeest waar een kampement aan de Napoleontische veldslagen herinnert.

33 km – Stelling- en kastelenroute
De nieuwe extra lange 33 km route laat deelnemers wandelen langs de Stelling van Amsterdam en door het Noord-Hollands Duinreservaat met hierin de Kruisberg. De route komt langs de kastelen Marquette, Assumburg en Oud Haerlem. Bijzonder is dat de route als enige langs de forten van de Stelling van Amsterdam voert en langs de recente opgraving van een Romeinse wachttoren.

Rolstoel/handbike
Deelname met een rolstoel/handbike is alleen mogelijk op de 16 km en 21 km. Houd er rekening mee dat bij de laatste kilometer bij de rotonde in Castricum je langs de Rijksstraatweg gaat richting de finish bij Huis van Hilde.

De overige routes zijn helaas niet toegankelijk met rolstoel/handbike, omdat op delen van deze routes de paden heel rul zijn en stukken met duinzand bevatten.