Goede doel

De Oer-IJ Expeditie zet zich graag in voor een goed doel. Het goede doel van de 5de editie is Stichting Oer-IJ. Tijdens jouw inschrijving kun je een vrijwillige bijdrage doen aan deze stichting.

Stichting Oer-IJ

Een groep betrokken burgers uit de regio vindt het belangrijk dat zorgvuldig met die buitenruimte wordt omgesprongen en heeft de Stichting Oer-IJ opgericht om zich daarvoor in te zetten. Om dat doel te bereiken worden diverse activiteiten georganiseerd. De bewoners kunnen lezingen bijwonen, deelnemen aan excursies, routes fietsen of meedoen aan wandelingen met een van onze gidsen. Zo leren ze het landschap ‘lezen’ en ontdekken ze de verborgen schatten in hun eigen woonomgeving. Nooit geweten dat het zo interessant was, horen ze vaak van enthousiaste deelnemers.

Stichting Oer-IJ maakt plannen voor een betere ontsluiting van het Oer-IJ gebied door meer wandel- en fietsroutes te (laten) realiseren en werkt aan een educatieproject om op alle basisscholen in de regio de leerlingen op een aansprekende manier te informeren over de geschiedenis van het landschap in hun eigen woonomgeving.


De vrijwillige bijdrage van deze editie wilt Stichting Oer-IJ heel graag gebruiken om aan de gidsen een EHBO-cursus te kunnen aanbieden. Daarnaast heeft de stichting een grote wens om speciale buitenactiviteiten te organiseren voor leerlingen van basisscholen om hen op deze manier bekend te maken met de mooie en kostbare natuur en landschap in directe woonomgeving.

10 jaar Stichting Oer-IJ 

Stichting Oer-IJ bestaat 10 jaar. Wat in 2013 ontstond als een spontaan initiatief van enkele bij het landschap betrokken burgers is uitgegroeid tot een regionaal bekende en gerespecteerde stichting die aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid en kwaliteit van het Oer-IJ gebied. Hier stroomde tot aan het begin van de jaartelling de meest noordelijke tak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Door een groot scala aan activiteiten te ontplooien hebben we het dit bijzondere landschap op de kaart gezet. Onder meer met fiets- en wandelroutes, excursies, lezingen, boeken, kennisdocumenten, een uitgebreide website met interactieve kaart en vijf jaar geleden het initiatief voor de Oer-IJ Expeditie. De komende jaren zullen we ons blijven inzetten voor het behoud van de groene longen in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar.