• Nieuws
  • Een dag Oer-IJ Expeditie van een gids

Een dag Oer-IJ Expeditie van een gids

Het was voor veel gidsen vroeg in de morgen. Vanaf half acht ’s morgens konden de gidsen hun lunchpakket, beachflag en andere spullen ophalen in Huis van Hilde. Dit was het vertrek en aankomstpunt voor alle wandelaars. Door de mist kon je de contouren van het Oer-IJ in de morgen prachtig volgen vanaf Heemskerk richting Castricum. De mist is zwaarder, je ziet als het ware de lager gelegen weilanden door het landschap meanderen. Dit is de oude bedding van het Oer-IJ. De koeien staken met hun grote koppen boven de mist uit. Het beloofde een mooie zonnige dag te worden. 

Om precies 08.00 uur werd er afgeteld en werd het startschot gegeven voor de 25km. De wandeldag was begonnen. De andere afstanden volgenden na elk half uur, met als laatste de 9km. Toen ik om half 10 de beachflag in de grond wilde zetten, kwamen de eerste lopers al vanuit Uitgeest over het Tolpad mijn kant op. Ik stond bij de Koogdijk. Er was direct contact, ik vertelde over het uitzicht over het Oer-IJ estuarium en de strandwallen van Uitgeest. Daarnaast vertelde ik ook nog iets over de buurtschappen Assum en De Weeg. Ik had de reliĆ«fkaarten bij mij, dit was heel handig om de wandelaars te laten zien hoe het precies zat. Uiteindelijk wandelde zij verder en riep ik veel plezier bij de wandeling van Le Champion. “Meneer, wij wandelen gewoon een rondje Heemskerk”, was hun antwoord.

Kort daarop kwam de grote stroom van de echte wandelaars van de 15 en 20km langs. Het was heel erg druk, mensen namen allemaal de tijd om het verhaal van het Oer-IJ aan te horen. Men hing aan mijn lippen, dit hoorde ik ook van andere gidsen. De wandelaars waren aandachtig publiek. Er was ook veel leuke interactie tussen de deelnemer en de gids. Het Oer-IJ is nu landelijk bekend aan het worden, want de wandelaars kwamen uit alle windstreken. Alle gidsen vonden het een geweldige dag en zeer leuk om te doen. Het weer zat natuurlijk ook mee, dit weer is het beste wat je kunt wensen tijdens een wandeling. We hopen dat we volgend jaar weer een prachtige tocht voor de wandelaars gaan organiseren. 

Wil je nog eens met een Oer-IJ gids door het prachtige landschap geleid worden?
Kijk dan op onze website: www.oerij.eu 

Een sportieve Oer-IJ groet van Erwin Molenaar 
Coƶrdinator Oer-IJ gidsen