• Nieuws
  • Tweede editie Oer-IJ Expeditie groot succes!

Tweede editie Oer-IJ Expeditie groot succes!

– Thema oude ambachten mooi in beeld gebracht –

Castricum en omstreken was op Hemelvaartsdag weer het decor voor de ontdekkingswandeltocht in het historische Oer-IJ gebied. Zo’n 4.000 wandelaars hebben genoten van alles wat Castricum, Uitgeest, Krommenie en Heemskerk rijk is. Tot op het allerlaatste moment bleef het thema, oude ambachten, een verrassing voor de deelnemers. Na het startschot van jonkheer Gevers bij Archeologiecentrum Huis van Hilde, liepen de wandelaars hun gekozen afstand op ontdekking naar de oude ambachten van het Oer-IJ.

Er kon dit jaar gekozen worden uit verschillende routes van 10 km, 16 km, 21 km of 26 km Stelling Amsterdam. Nieuw dit jaar was de 26 km Polder en Duin. 

Bijzondere belevingen
Na wat regen bij de start werd het een hele mooie wandeldag met uitstekend wandelweer. De wandelaars begonnen vol enthousiasme aan hun afstand. Onderweg werden de deelnemers verrast met historische acts en figuren uit de Oer-IJ geschiedenis. Bij het Regthuys in Uitgeest werden er oude ambachten vertoond, zoals de bakkersvrouw met haar broodkar. Bij de verzorgingspost bij het prachtige kasteel Assumburg in Heemskerk konden de deelnemers op de foto met een adelijk echtpaar. Het zonnetje dat doorbrak zorgde voor een gemoedelijke en gezellige sfeer onder de wandelaars. Naast het entertainment, stonden langs de verschillende routes ook Oer-IJ gidsen paraat die de voorbijgangers vertelden over de bijzondere historie van het Oer-IJ landschap.

Goede doel Stichting Oer-IJ
Tijdens deze tweede editie is ook Stichting Oer-IJ weer als goede doel aan het evenement verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage leveren. Le Champion mocht vandaag de cheque overhandigen aan de voorzitter van Stichting Oer-IJ. Een recordbedrag van €3.721 werd er maar liefst opgehaald voor de Stichting Oer-IJ. Met deze opbrengsten gaat Stichting Oer-IJ verder met het op de kaart zetten van het bijzondere gebied.

Editie 2019
De derde editie van de Oer-IJ Expeditie vindt in 2019 plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei. Inschrijven is mogelijk vanaf medio januari.