Routes

Tijdens de Oer-IJ Expeditie zijn er maar liefst vijf verschillende routes: 10 km, 16 km, 21 km en twee routes van 26 km, namelijk: 26 km Polder en Duin en 26 km Stelling van Amsterdam. Alle vijf de routes bestaan uit een echte ontdekkingswandeltocht. Op iedere route zijn veel restanten te zien van het oude Oer-IJ.

De routes starten allemaal bij het Huis van Hilde en finishen hier ook tevens allemaal. 

10 km
Een echte route voor het gezin, dwars door de duinen en bossen van Castricum. Deze route loopt langs PWN-bezoekerscentrum de Hoep maar ook langs Duin en Bosch. Loop de route en ontdek wat voor mooie plekken hier nog te zien zijn. 

16 km
Deze route gaat dwars door de Castricummerpolder, het mondingsgebied van het Oer-IJ. Op deze route zie je veel variatie aan hogere, drogere delen, waar al vroeger bewoning was en akkers lagen. Op deze route kom je ook het leefgebied van Hilde tegen. 

21 km
Tijdens de route van de 21 km kom je langs Park Assumburg, dit is de locatie waar al in de 13e eeuw een kasteel stond. Dit kasteel heeft ook historische stijltuinen, waar je gerust een kijkje mag nemen. Deze route gaat door veel mooie natuurgebieden. 

26 km Stelling Amsterdam
Een route met veel water onderweg. Met restanten van kronkelende kreken, nog uit de tijd dat het landschap hier woest en onherbergzaam was. Het IJ is feitelijk het enige restant van het Oer-IJ.  Min of meer verscholen in het landschap liggen de forten uit de Stelling van Amsterdam, een monument dat is opgenomen op de Werelderfgoed van de Unesco.

26 km Polder en Duin
De gloednieuwe 26 km route Polder en Duin, omschrijft het eigenlijk al en voert als énigste route door zowel de duinen als polders. De eerste 10 km loopt dwars door de duinen en de bossen van Castricum. De laaste 16 km gaan dwars door de Castricummerpolder, het mondingsgebied van het Oer-IJ.

Wil je je hond meenemen?
Dat kan! Maar je hond moet de gehele wandeltocht aangelijnd meewandelen. Het is niet toegestaan om je hond los te laten lopen!