Nieuws

Wat wordt jouw volgende wandelevenement?

Plus Wandel4daagse Alkmaar (20 t/m 23 juni)

De Plus Wandel4daagse Alkmaar streeft ernaar onderscheidend te zijn ten opzichte van al bestaande vierdaagsen in het land. Een fantastische omgeving rondom Alkmaar staat garant voor dagelijks een unieke route vanuit een andere start- en finishplaats. De vierdaagse is ook bijzonder vanwege de mogelijkheid te kiezen uit vijf afstanden: 8,5 – 15 – 20 – 25 – 40 km.

Meer info en inschrijven: https://www.pluswandel4daagsealkmaar.nl/

Dam tot Dam Wandeltocht (22 september)

Wil je een afwisselende route wandelen? Kies dan voor de Dam tot Dam Wandeltocht, je loopt van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. Bewoners moedigen de wandelaars enthousiast aan langs de route. De Dam tot Dam Wandeltocht is misschien wel het gezelligste wandelevenement van Nederland. Ruim 17.000 wandelaars finishen gezamenlijk in het Dam tot Dam Park in Zaandam. 

Meer info en inschrijven: https://www.damtotdamwandeltocht.nl/

Amsterdam City Walk (20 oktober)

Laat je volledig onder dompelen in de Amsterdamse sferen en wandel een van de vijf verschillende wandelroutes in Amsterdam. Tijdens de Amsterdam City Walk is Amsterdam op haar mooist! Je vertrekt ’s ochtends vroeg in het donker vanuit het Olympisch Stadion of vanaf de Stopera (hangt van jouw gekozen afstand af). De stad komt rustig tot leven terwijl jij door dit historische centrum wandelt. De verschillende routes leiden je langs de indrukwekkende grachten, uitgestrekte stadsparken, karakteristieke bezienswaardigheden en bekende landmarks van onze hoofdstad. Zien we jou op 20 oktober?

Meer info en inschrijven: https://www.amsterdamcitywalk.nl/

Fjoertoer Egmond (24 november)

Wandelen door het Euro Disney van Egmond aan Zee? Dat doe je met de Fjoertoer Egmond op zaterdag 24 november. Als het nog licht is verlaat je Egmond aan Zee en start je aan jouw gekozen afstand, al snel wordt het schemerig en geniet je van prachtige kunst, licht en geluidsobjecten. Het ene schouwspel is nog indrukwekkender dan het andere. Je komt ogen en oren te kort en vraagt je steeds weer af wat je nu weer te wachten staat. Bewoners zorgen samen met de organisatie dat jij in een prachtig sprookjesverhaal wandelt! Dat wil jij toch meemaken?

Meer info en inschrijven: https://www.fjoertoeregmond.nl/

Amsterdam Light Walk (27 december)

Op 27 december vindt de Amsterdam Light Walk plaats. Tijdens deze avondwandeling loop je door de rijk verlichtte straten van Amsterdam. Het historische centrum licht tijdens de wintermaanden op en de wandeltocht neemt je mee langs versierde grachten, straten en verschillende kerstmarkten. De sfeer van de feestdagen hangt in de stad en als één van de hoogtepunten kun je alle lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival bewonderen. De Amsterdam Light Walk neemt je mee langs deze bijzondere locaties in de stad en biedt je een nieuwe kijk op deze bijzondere stad.

Meer info en inschrijven: https://www.amsterdamlightwalk.nl/

 

Tweede editie Oer-IJ Expeditie groot succes!

– Thema oude ambachten mooi in beeld gebracht –

Castricum en omstreken was op Hemelvaartsdag weer het decor voor de ontdekkingswandeltocht in het historische Oer-IJ gebied. Zo’n 4.000 wandelaars hebben genoten van alles wat Castricum, Uitgeest, Krommenie en Heemskerk rijk is. Tot op het allerlaatste moment bleef het thema, oude ambachten, een verrassing voor de deelnemers. Na het startschot van jonkheer Gevers bij Archeologiecentrum Huis van Hilde, liepen de wandelaars hun gekozen afstand op ontdekking naar de oude ambachten van het Oer-IJ.

Er kon dit jaar gekozen worden uit verschillende routes van 10 km, 16 km, 21 km of 26 km Stelling Amsterdam. Nieuw dit jaar was de 26 km Polder en Duin. 

Bijzondere belevingen
Na wat regen bij de start werd het een hele mooie wandeldag met uitstekend wandelweer. De wandelaars begonnen vol enthousiasme aan hun afstand. Onderweg werden de deelnemers verrast met historische acts en figuren uit de Oer-IJ geschiedenis. Bij het Regthuys in Uitgeest werden er oude ambachten vertoond, zoals de bakkersvrouw met haar broodkar. Bij de verzorgingspost bij het prachtige kasteel Assumburg in Heemskerk konden de deelnemers op de foto met een adelijk echtpaar. Het zonnetje dat doorbrak zorgde voor een gemoedelijke en gezellige sfeer onder de wandelaars. Naast het entertainment, stonden langs de verschillende routes ook Oer-IJ gidsen paraat die de voorbijgangers vertelden over de bijzondere historie van het Oer-IJ landschap.

Goede doel Stichting Oer-IJ
Tijdens deze tweede editie is ook Stichting Oer-IJ weer als goede doel aan het evenement verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage leveren. Le Champion mocht vandaag de cheque overhandigen aan de voorzitter van Stichting Oer-IJ. Een recordbedrag van €3.721 werd er maar liefst opgehaald voor de Stichting Oer-IJ. Met deze opbrengsten gaat Stichting Oer-IJ verder met het op de kaart zetten van het bijzondere gebied.

Editie 2019
De derde editie van de Oer-IJ Expeditie vindt in 2019 plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei. Inschrijven is mogelijk vanaf medio januari.

Koffie momentjes!

Je kunt maar op een bepaald aantal plekken een kopje koffie of thee krijgen. Zie hieronder een overzicht van de plekken waar koffie wordt aangeboden. 

Bekijk je stempelkaart de route en zie langs welke posten jij komt om even een kopje koffie te drinken. Bij de start is bij het Huis van Hilde een kopje koffie aanwezig. 

  Adres Website Afstand 
Johanna’s Hof Zeeweg
1901 NX Bakkum 
www.johhof.nl 10 en 26 Polder en Duin KM
Oude Keukens Oude Parklaan 117
Castricum
www.deoudekeuken.net/ 10 en 26 Polder en Duin KM
Historisch Regthuys Uitgeest Kerkbuurt 3 http://www.babescoffee.nl/ 16, 21, 26 Polder en Duin en 26 Stelling Amsterdam 
IJs en Koffiehuis de Florijn Gladiolenpad 1 
Uitgeest
www.ijssalondeflorijn.nl  16, 21 en 26 Polder en Duin KM 
Fort aan den Ham
 
Busch en Dam 13
 
http://www.fortaandenham.nl/cms/ 26 Stelling Amsterdam KM
 

Kasteel Assumburg

Tolweg 9 http://www.kasteeltuinassumburg.nl/ 21, 26 Stelling Amsterdam KM

Op jouw route krijg je bij de stempelposten wat lekkers te eten en te drinken.

De Hoep 10, 26 Polder en Duin Wafel en flesje water 
Regthuys 16, 21, 26 Polder en Duin en Stelling Amsterdam Spijsbrood (Bakkerij Putter) en flesje water
Fort aan den Ham 26 Stelling Amsterdam  Mandarijn
Kasteel Assumburg 21 en 26 Stelling Amsterdam  Snoepjes
Noordermaatweg 16, 21, 26 Polder en Duin en 26 Stelling Amsterdam Sultana 

Startbewijs: vraag en aanbod

Kun je op het laatste moment niet meedoen of ben je nog op zoek naar een startnummer? Plaats dan onder dit bericht jouw oproep. 

Startnummer overdragen
Heb je iemand gevonden die jouw startnummer wil overnemen of die juist voor jou een startnummer in de aanbieding heeft, dan kun je het startnummer op een andere naam zetten. Het overdragen gaat via je persoonlijk account. Kies in je account voor de optie ‘overdracht starten’. Het wachtwoord voor je account heb je in de bevestigingsmail van je inschrijving ontvangen.

Geen nieuw startnummer
Let op! Er wordt geen nieuw startnummer opgestuurd naar de nieuwe deelnemer. De vorige deelnemer ontvangt het startbewijs per post. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de fysieke overdracht van het startbewijs. Le Champion bemiddelt in geen enkel geval wanneer je als nieuwe deelnemer het startbewijs niet ontvangt.

Wandelevenement Oer-IJ Expeditie voor de tweede keer uitverkocht

4.000 wandelaars lopen mee op Hemelvaartsdag 

Op donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, staan 4.000 wandelaars aan de start van de ontdekkingswandeltocht Oer-IJ Expeditie. Aan deze tweede editie doen opnieuw een recordaantal deelnemers mee. Er is dit jaar maar liefst keuze uit vijf verschillende routes. De start en finish is in Castricum bij archeologisch centrum Huis van Hilde. Aan de 16 km en 21 km doen ruim 2.000 wandelaars mee. De overige wandelaars zijn verdeeld over de 10 km, 26 km Polder en Duin en 26 km Stelling Amsterdam. Organisator Le Champion en Stichting Oer-IJ zijn ontzettend trots dat de interesse voor de tweede editie van dit evenement opnieuw zo groot is.

De Oer-IJ Expeditie neemt de deelnemers mee op een echte ontdekkingswandeltocht door een bijna vergeten landschap, dat zich laat lezen als een spannend geschiedenisboek. Hier zijn nog goed de restanten te zien van het Oer-IJ, een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Dit jaar heeft de Oer-IJ Expeditie maar liefst vijf routes, waarvan de 26 km Polder en Duin geheel nieuw is. De overige routes hebben kleine aanpassingen. Net als vorig jaar zijn er onderweg weer allerlei acts te zien. Deze acts hebben te maken met het vernieuwde thema van dit jaar, wat nog een verrassing blijft tot 10 mei. Daarnaast zullen de gidsen weer nieuwe verhalen vertellen over het verleden van het landschap.

Stichting Oer-IJ
Le Champion en Stichting Oer-IJ werken ook dit jaar weer samen na een succesvolle eerste editie. Stichting Oer-IJ is tevens het goede doel van het wandelevenement. Zij zet zich in voor het behoud en verantwoord beheer van dit bijzondere en kwetsbare gebied. Deelnemers konden bij de inschrijving een vrijwillig donatie doen. Zowel de gidsen als de acts die je op de route tegenkomt zijn verzorgd door Stichting Oer-IJ.

Wandelevenement Oer-IJ Expeditie bijna uitverkocht

Inschrijven kan nog tot 30 april 

Over ruim een maand wordt het startsein gegeven voor de tweede editie van de Oer-IJ Expeditie, die wordt gehouden op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei. Voor dit prachtige evenement door de natuur van Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Krommenie kan worden gekozen uit maar liefst vijf routes. Inmiddels gaat de teller over de 3.500 deelnemers heen. Wie mee wilt doen, moet er dus snel bij zijn!

Populaire route
De eerste afstand die het snelst vol raakt is de 10 km, ook wel de familieroute genoemd. Vorig jaar zag de organisatie, Le Champion, bij de kortste afstand veel gezinnen met opa’s, oma’s, vaders, moeders en jonge kinderen. Velen vonden het erg interessant om de geschiedenis op een andere manier te bekijken, dan de kinderen nu in de schoolboeken doen. Ook zijn er al veel inschrijvingen binnen gekomen voor de 16 km. Deze route gaat dwars door de Castricummerpolder, het mondingsgebied van het Oer-IJ. Voor beide routes zijn nog maar enkele startbewijzen beschikbaar. 

Thema
Waar het thema van de eerste editie van de Oer-IJ Expeditie vorig jaar bekend werd gemaakt, blijft het dit jaar een verrassing. Wandelaars weten pas op de dag van het evenement wat het thema van deze tweede editie is. Op Facebook en in de nieuwsbrieven worden wel hints gegeven, maar op de dag zelf wordt pas duidelijk wat het thema dit jaar is.

De Oer-IJ Expeditie is niet alleen een sportief evenement, maar voor de wandelaars ook een aparte belevenis door de aandacht die onderweg wordt besteed aan de historie van het gebied. Langs de routes staan gidsen op plekken waar iets bijzonder over valt te vertellen, door professionele acteurs wordt op een verrassende manier de geschiedenis nagespeeld en de routes brengen wandelaars op plekken waar ze anders niet kunnen komen.

Inschrijven
Wie wil mee doen aan deze tweede editie van de Oer-IJ Expeditie, moet er snel bij zijn. Startbewijzen gaan snel! Inschrijven voor de 2e editie kan t/m 30 april op www.oerijexpeditie.nl.

Nieuwe routes!

Tijdens de tweede editie van de Oer-IJ Expeditie worden de wandelaars getrakteerd! Niet alleen op een prachtige wandeltocht in een landschap boordevol geschiedenis, maar ook op nieuwe routes met een vernieuwd thema! Waar deelnemers vorig jaar 4 routes konden wandelen, zijn dit er voor de editie van 2018 maar liefst 5. Er kan gekozen worden uit afstanden van 10 km, 16 km, 21 km en twee routes van 26 km. Elke route laat jou op unieke wijze kennis maken met het Oer-IJ gebied in een echte ontdekkingswandeltocht. Vorig jaar was de eerste editie met 2.500 wandelaars uitverkocht. Om deze reden kunnen er dit jaar 1.000 extra deelnemers meewandelen op Hemelvaartsdag! 

De routes starten bij het Huis van Hilde in Castricum om vervolgens het Oer-IJ gebied in te trekken. De routes zijn onder andere uitgezet over het land van Hilde, Uitgeest, Castricum, Krommenie en Heemskerk. Elke afstand heeft zijn eigen karakter. Zo is de 10 km route een échte avontuurlijke familieroute dwars door de duinen en bossen van Castricum. Ook wordt het bezoekerscentrum PWN de Hoep en het landgoed Duin en Bosch gepasseerd. Ontdek samen met jouw familie wat voor mooie plekken hier te zien zijn!

Tijdens de 16 km route over het land van Hilde kom je een gevarieerd landschap tegen wat al lang geleden werd bewoond. De route van 21 km biedt veel geschiedenis. Tijdens de route kom je langs Park Assumburg waar in de 13e eeuw een kasteel stond. Voor de fanatieke wandelaar zijn er twee routes van 26 km. Verscholen in het landschap laat de 26 km route Stelling Amsterdam de forten uit de Stelling van Amsterdam zien, een monument dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De 26 km route Polder en Duin is gloednieuw en voert als enige route door zowel de duinen als de polder. Het eerste deel van de route loopt door de bossen van Castricum en het tweede deel door de Castricummerpolder, het mondingsgebied van het Oer-IJ gebied. 

De finish van de routes is, net als de start, bij het Huis van Hilde. 

Inschrijving geopend!

De tweede editie van de Oer-IJ Expeditie vindt plaats op Hemelvaartsdag, 10 mei 2018. De inschrijving is vanaf vandaag geopend!

Schrijf je in via deze link!

De Oer-IJ Expeditie neemt de deelnemers mee op een echte ontdekkingswandeltocht door een bijna vergeten landschap, dat zich laat lezen als een spannend geschiedenisboek. Hier zijn nog goed de restanten te zien van het Oer-IJ, een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Tijdens deze wandeltocht maken de wandelaars op een bijzondere manier kennis met dit prachtige gebied!

Een nieuwe afstand in 2018! Deze editie kunnen de wandelaars kiezen uit maar liefst 5 afstanden. De 11 km, 16 km, 21 km en twee routes van 26 km (Polder en Duin en Stelling Amsterdam). De 26 km route Polder en Duin is gloednieuw en voert als enige route door zowel de duinen als polders. De Oer-IJ Expeditie is geschikt voor d fanatieke wandelaar maar ook voor de jongen kinderen en de gezinnen! 

Video de eerste Oer-IJ Expeditie

Bekijk hier de video van de twee toppers die de 25 km hebben gewandeld tijdens de eerste Oer-IJ Expeditie. Tijdens deze wandeltocht hebben zij de gehele route gefilmd, bekijk deze hier terug! 

Een dag Oer-IJ Expeditie van een gids

Het was voor veel gidsen vroeg in de morgen. Vanaf half acht ’s morgens konden de gidsen hun lunchpakket, beachflag en andere spullen ophalen in Huis van Hilde. Dit was het vertrek en aankomstpunt voor alle wandelaars. Door de mist kon je de contouren van het Oer-IJ in de morgen prachtig volgen vanaf Heemskerk richting Castricum. De mist is zwaarder, je ziet als het ware de lager gelegen weilanden door het landschap meanderen. Dit is de oude bedding van het Oer-IJ. De koeien staken met hun grote koppen boven de mist uit. Het beloofde een mooie zonnige dag te worden. 

Om precies 08.00 uur werd er afgeteld en werd het startschot gegeven voor de 25km. De wandeldag was begonnen. De andere afstanden volgenden na elk half uur, met als laatste de 9km. Toen ik om half 10 de beachflag in de grond wilde zetten, kwamen de eerste lopers al vanuit Uitgeest over het Tolpad mijn kant op. Ik stond bij de Koogdijk. Er was direct contact, ik vertelde over het uitzicht over het Oer-IJ estuarium en de strandwallen van Uitgeest. Daarnaast vertelde ik ook nog iets over de buurtschappen Assum en De Weeg. Ik had de reliëfkaarten bij mij, dit was heel handig om de wandelaars te laten zien hoe het precies zat. Uiteindelijk wandelde zij verder en riep ik veel plezier bij de wandeling van Le Champion. “Meneer, wij wandelen gewoon een rondje Heemskerk”, was hun antwoord.

Kort daarop kwam de grote stroom van de echte wandelaars van de 15 en 20km langs. Het was heel erg druk, mensen namen allemaal de tijd om het verhaal van het Oer-IJ aan te horen. Men hing aan mijn lippen, dit hoorde ik ook van andere gidsen. De wandelaars waren aandachtig publiek. Er was ook veel leuke interactie tussen de deelnemer en de gids. Het Oer-IJ is nu landelijk bekend aan het worden, want de wandelaars kwamen uit alle windstreken. Alle gidsen vonden het een geweldige dag en zeer leuk om te doen. Het weer zat natuurlijk ook mee, dit weer is het beste wat je kunt wensen tijdens een wandeling. We hopen dat we volgend jaar weer een prachtige tocht voor de wandelaars gaan organiseren. 

Wil je nog eens met een Oer-IJ gids door het prachtige landschap geleid worden?
Kijk dan op onze website: www.oerij.eu 

Een sportieve Oer-IJ groet van Erwin Molenaar 
Coördinator Oer-IJ gidsen